Långartikel: Fibern från Frostmofjället

av Jörgen Städje den 21 Aug 2015

Svenska OptoSunet slutar i Narvik i Norge, men hur gick det till när fibern lades ut? Varför heter det ”blå nätet”? Hur fick man fram elektrisk ström till förstärkarbodarna på fjället? Niklas Wirdéus vet.

Vi startade i gryningen. Vi hade fått höra att det skulle vara kallt ute på kalfjället så vi var ordentligt påpälsade. Expeditionsledaren stod på släden med hundspannet och vi andra skidade efter. Stormen röt kring våra trots allt, allt för tunna paltor, ylade ikapp med vargarna och snön tog sig in i minsta springa. Snart var vi genomfrusna. Långsamt släpade vi den tre ton tunga kabelrullen framåt och rullade ut en fiberslang efter oss, en slang som blev allt stelare i kylan.

Snow-Storm

Efter sju timmars släpande fick vi börja bryta loss slangen från rullen med bräckjärn eftersom rullen var nedisad och slangen nära på stel som ett stålrör. Nu var vi ute i väglöst land och till sist hörde vi inte ens Radio Kiruna. Vi navigerade efter stjärnorna, eftersom vår GPS hade frusit i hop redan vid dödsträsken i Pirttivuopio. Kompassen gick inte att använda eftersom vi var så nära nordpolen att visaren bara snurrade runt.

Vår fälttermometer visade nu minus 25 grader och kaffet hade för länge sedan frusit i fälttermosarna. Vi fick bryta loss kaffet med fältskruvmejsel M32 och tina det i händerna innan det gick att hjälpligt få ned i halsen. Långsamt strävade vi ändå framåt.

Plötsligt svor någon till och vi tittade åt det hållet. Han ropade åt oss att han hade tappat sin OTDR ned i en glaciärspricka. Vi bedömde att vi hunnit ungefär till Nikkaluokta och jag gjorde en mental anteckning om att vi fick åka tillbaka på sommaren och leta efter instrumentet. Om vi överlevde detta.

Norrskenet glödde. Bild: 14jbella, CC BY-SA 1.0
Norrskenet glödde. Bild: 14jbella, CC BY-SA 1.0

Efter ett par timmar mojnade stormen och vi såg upp mot en mattsvart himmel. Plötsligt slog norrskenet ned över oss som ett vattenfall av grönt ljus. Det brände till i bröstfickan och jag slet fram kommunikationsradion. Antennen glödde! Jag insåg vad det berodde på: vi befann oss mitt på en magnetisk fältlinje och de sannolikt flera tusen ampere som flöt ned från jonosfären hade bränt upp ingångssteget i radion. Vår sista länk med civilisationen var borta. En morrning till höger fick mig att hastigt vända mig om. En isbjörn! Jag kastade kommunikationsradion i skallen på den och den blev så förvånad att den vände om och sprang.

Vi strävade vidare över Kebnekaises fot och bröt knakande loss den stela fiberslangen från rullen…

Niklas Wirdéus, IPnett
Niklas Wirdéus, IPnett.

Nej. Så var det inte. Men inte långt ifrån. Sanningen är istället att Niklas Wirdéus och Kaj Olsson, drifts- och underhållskonsulter från IPnett genomled en hel del strapatser under en intensiv vecka vintern 2011 när de kopplade upp den nordligaste delen av OptoSunet, det ”blå nätet” mellan Kiruna och Narvik för att Högskolan i Narvik skulle kunna anslutas med 10 gigabit per sekund.

Själva fibern fanns redan, utlagd längs riksväg och järnväg, men den var inte ansluten eller uppmätt. Anledningen till att nätet fick namnet Blå nätet var att det inte var en redundant del i de befintliga röda eller gröna näten.

Strapatser i norr

Niklas berättar:

– Det började med att vi flög till Luleå och hyrde bil där. Vi fick starta med att bygga om sajten i Luleå och montera ny DWDM-utrustning från Ciena. När det var klart mötte vi Börje Josefsson, som bjöd in oss på julbord bestående av norrländska specialiteter som björnkött, ren och liknande exotica. Hemfärden den kvällen pryddes av mycket norrsken, när vi gjorde en våghalsig färd över isen på Lule älv.

Dag två anträddes färden mot Kiruna. Vädret var ännu bra, men vi blev antastade av den lokala poliskåren som ville bötfälla oss för att ha ignorerat en i princip osynlig stoppskylt. Underkastande oss de lokala reglerna, minskades vår reskassa en aning och vi fortsatte oförtrutet mot Kiruna. Väl i Kiruna började vi komplettera sajten med optisk utrustning för transmission mot Norge och konfigurerade denna. Mitt i konfigurationsarbetet aktiverades tjuvlarmet och väktare anlände, men vi klarade oss helskinnade.

Kartan över den våghalsiga färden i de norra ödemarkerna.
Kartan över den våghalsiga färden i de norra ödemarkerna.

Dag tre började det snöa. Jag gick ut på hotellparkeringen och startade motorvärmen i bilen och när jag efter frukosten sökte efter rumsnyckeln fann jag att jag måste ha tappat den när jag var ute vid bilen. Jag skulle just gå ut och leta när jag såg att en stor traktor höll på att ploga parkeringen. Där försvann nyckeln och ytterligare en del av reskassan.

Lasta bilen på morgonen: Bild: Kaj Olsson
Lasta bilen på morgonen: Bild: Kaj Olsson

Vi fick igång bilen och körde mot resans nästa anhalt, förstärkarstationen i Abisko. Vårt mobiltelefonabonnemang hos Telenor fungerade inte på dessa höjdgrader, utan vi fick köpa ett lokalt kontantkort för att över huvud taget kunna kommunicera med omvärlden.

Insnöade i Abisko

Trots att vi hade både gatuadress och GPS-koordinater till sajten i Abisko, hittade vi inget. Det visade sig att den lilla kuren var översnöad och fick grävas fram. Den var inte särskilt stor, med en golvyta ej överstigande en och en halv kvadratmeter. Efter ett antal timmars monteringsjobb, med halva kroppen liggande ute i snön, kunde vi mäta upp ljuset i fibern från Kiruna.

Fiberpatchar i Abisko. Bild: Kaj Olsson
Fiberpatchar i Abisko. Bild: Kaj Olsson

Stärkta av detta körde vi vidare mot Narvik, en sträcka på 58 kilometer. Vi började inse att vi stockholmare inte var riktigt klädda för norrlandsvädret. Sagda väder var fortfarande bra, men det skulle bli sämre. Väl framme i sajten i Narvik började vi montera utrustningen, en förförstärkare. Problemet var bara att vi inte hade något ljus i fibern från Abisko. SUNETs övervakningscentral i Stockholm fick ta kontakt med fiberägaren i Norge och klara upp detta medan vi tog in på hotell i Narvik.

Torneträsk är vackert, när vädret visar sig från sin bästa sida. Bild: Lapplaender CC BY-SA 2.0
Torneträsk är vackert, när vädret visar sig från sin bästa sida. Bild: Lapplaender CC BY-SA 2.0

Dag fyra hade ett antal fiberreparatörer kommit fram till att det var fel vid svensk-norska gränsen. Det visade sig att det var en passiv skarv i Björkliden som inte var utförd alls. Men trots att skarven åtgärdades fick vi fortfarande ingen signal från Abisko. OTDR-mätningar visade att fibern inte var färdigskarvad i Abisko heller. Även detta åtgärdades och slutligen såg vi det svenska ljuset i Narvik. Nästa åtgärd var att balansera inkommande ljusnivå i fibern från Abisko så att den skulle passa vår förförstärkare. När det var klart fann vi att vi inte fick något ljus från Högskolan i Narvik heller. Ingen utrustning var inkopplad hos kunden, så vi fick åka dit och ordna det också. Efter detta verkade allting fungera som det skulle. Åt ena hållet.

På glid i fjällvärlden

Nu anträddes återfärden, samma väg tillbaka, varvid vi skulle mäta upp ljuset i returledningen och dämpa det på lämpligt sätt för att balansera systemet. I och med att vi lämnade Narvik började det snöa och blåsa och ovädret bara tilltog. Backen upp från Narvik till kalfjället var helt full av långtradare som stod helt still och slirade med blanka sommardäck i snöyran. Vi körde om dem allihop och kom så småningom upp i fjällvärlden. Då började snön och blåsten på allvar. Vädret var så hårt att vi fick stanna flera gånger. Man såg inte handen framför sig. Det var väldigt svårt att se var vägen gick och hade vi kört av vägen hade vi kanske inte överlevt. Vi stannade nära Abisko och gick ut och insåg att med den klädsel vi hade och den vindkyla som rådde, hade vi kanske överlevt utomhus i 30 minuter. Det tog oss fem timmar att köra de 58 kilometrarna tillbaka till Abisko.

Vi lyckades få tag i mat på en lunchservering i anslutning till en skidanläggning, men endast genom att skrapa botten i renskavsgrytorna. Vi var emellertid glada att få tag i mat över huvud taget.

Men vi hade ändå tur. I detta skede fick vi nämligen reda på att vägförvaltningen hade stängt vägen mellan Narvik och Abisko. Vi var lyckosamma som kommit igenom över huvud taget.

Återigen hade vi svårt att hitta förstärkarstugan i Abisko, eftersom den snöat in totalt. Emellertid lyckades vi åter gräva fram den och balansera ljusnivåerna och for vidare mot Kiruna och vårt tämligen spartanska hotell, med trasiga glödlampor och kallt varmvatten. Kylan nöp i näsan när vi skulle sova.

Avbrott på avbrott

Dag fem skulle vi bege oss tillbaka mot Luleå, när vi fick larm om att det var avbrott på fibern mellan Kiruna och Luleå. Vi beslutade oss för att åka till mellankopplingspunkten i Svappavaara och mäta signalen. Vi lyckades ta oss in i kopplingsrummet, som låg i en skola där de höll på att gå hem för dagen. Återigen fick fiberskarvpersonal kallas ut för att åtgärda ett avbrott och vi fick sitta och vänta i kopplingsrummet i åtskilliga timmar, i en nedsläckt skola i Svappavaara. Slutligen kunde vi dock ansluta spektrumanalysator och se signalen och koppla ihop alltihop och då, plötsligt, bara fungerade trafiken ända till Narvik.

Vi pustade ut, satte oss i bilen och började köra från Svappavaara mot Luleå. Vi hade precis hunnit fram till hotellet och skulle gå ut och äta middag när SUNETs övervakare ringde och meddelade att förbindelsen åter var död. Vi gick igenom vårt arbete i minnet och kom fram till att förbindelsen borde fungera. Vad kunde det bero på? Kunde en kontakt ha åkt ur? Skulle vi behöva åka hela vägen tillbaka och undersöka alla installationer igen?

Som tur var framkom det efter en stund att en lufthängd fiber i Svappavaara hade rivits ned av en timmerbil. Inget vi förorsakat. Vi kunde pusta ut. Efter omskarvning var nätet åter i drift. Tusentals studenter kunde åter surfa på Internet. Solen sken. Världen gick vidare.

Planering

fiberpatch

Det är viktigt att man har med allt man kan tänkas behöva på en sådan expedition. Dämpare, fiberpatchar, mätinstrument… Dessutom får man vara beredd på att allting kommer att ta mycket längre tid än planerat när man arbetar uppe i norr.

Norrländsk natur. Bild: Bjørn Christian Tørrissen, CC BY-SA 3.0
Norrländsk natur. Bild: Bjørn Christian Tørrissen, CC BY-SA 3.0

Men resan gav många andra värden. Vi såg mycket vacker natur och många djur, som renar och korpar. Dessutom ganska många överkörda renar, som korparna gillade. Solen nådde aldrig över horisonten på dagen. Dessutom de vackra norrskenen. Det var ett annorlunda ställe för oss sörlänningar.

But it’s all in a day’s work for IPnett!

Läs mer

Om IPnett: http://www.ipnett.com/

Fler blogginlägg av Jörgen Städje

DNS och DNSSEC utan facksnack

30 Jan 2018
/ Bloggen fiberfeber

Från oss alla, till er alla

14 Dec 2017
/ Bloggen fiberfeber

Så arbetar NOC

13 Nov 2017
/ Bloggen fiberfeber

SUNET i Hongkong

20 Sep 2017
/ Bloggen fiberfeber

SUNETs handbok i informations- och IT-säkerhet

1 Sep 2017
/ Bloggen fiberfeber

Den ökända hästen från Troja

31 Jul 2017
/ Bloggen fiberfeber

Redundans är allt

3 Jul 2017
/ Bloggen fiberfeber

SNIC-snack

2 Jun 2017
/ Bloggen fiberfeber

We have liftoff: del 5 av 2

3 Maj 2017
/ Bloggen fiberfeber

Maria Häll: We are at the Forefront!

13 Apr 2017
/ Bloggen fiberfeber

Maria Häll: Vi ligger i framkant!

10 Apr 2017
/ Bloggen fiberfeber

We have liftoff, del 4 av 2

22 Feb 2017
/ Bloggen fiberfeber

We have liftoff, del 3 av 2

30 Jan 2017
/ Bloggen fiberfeber

We have liftoff! Del 2 av 2

9 Jan 2017
/ Bloggen fiberfeber

We have liftoff! Del 1 av 2

16 Dec 2016
/ Bloggen fiberfeber

Long Read – Cleanliness is a Virtue

20 Sep 2016
/ Bloggen fiberfeber

Långläsning - tvättar bäst som tvättar först

16 Sep 2016
/ Bloggen fiberfeber

Följa fiber – från Tulegatan till Stockholms universitet.

26 Aug 2016
/ Bloggen fiberfeber

Ericsson, then swänske Lars Magnus

7 Jun 2016
/ Bloggen fiberfeber

One ring to rule them all

24 Maj 2016
/ Bloggen fiberfeber

Den tunga bakgrundstrafiken

12 Maj 2016
/ Bloggen fiberfeber

Long read: How to Design a Fibre Optic Network

5 Maj 2016
/ Bloggen fiberfeber

Welcome to the Fiber Fever Blog!

3 Maj 2016
/ Bloggen fiberfeber

Procuring an Optical Network – Smooth as Silk

2 Maj 2016
/ Blogg

The Breadth and Width of a Megabit

29 Apr 2016
/ Blogg

The Nobel Prized Piece of Glass

28 Apr 2016
/ Blogg

What’s the time? Really?

28 Apr 2016
/ Blogg

SUNET in i molnet (3) – molnsäkerhet

26 Apr 2016
/ Blogg

SUNET in i molnet (2) – vad är molnet egentligen?

25 Apr 2016
/ Blogg

SUNET in i molnet (1) – det här får du

25 Apr 2016
/ Blogg

Read about the brand new Sunet network.

11 Apr 2016
/ Bloggen fiberfeber

GÉANT och NORDUnet – bästa kompisar

14 Mar 2016
/ Bloggen fiberfeber

Ljuset kommer från Tyskland

3 Mar 2016
/ Bloggen fiberfeber

Thunderbirds are GO!

19 Feb 2016
/ Bloggen fiberfeber

Ett panorama av verkligheten

17 Feb 2016
/ Bloggen fiberfeber

Det allseende ögat

15 Feb 2016
/ Bloggen fiberfeber

Förstärkning på längden

15 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

Dämpning och förstärkning i optisk fiber

14 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

Grundläggande om L-bandet

14 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

C-bandet – grundläggande om

14 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

Logaritmer, min käre Watson

14 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

CERN – krossen som slår sönder materiens minsta byggstenar

12 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

Riksarkivets samarbete med SUNET

11 Jan 2016
/ Bloggen fiberfeber

One Ring to Rule them - Vetenskapsrådet

21 Dec 2015
/ Bloggen fiberfeber

Alla jättars jätte - Cisco

19 Dec 2015
/ Bloggen fiberfeber

En värld av siffror - belastning

19 Dec 2015
/ Bloggen fiberfeber

Ur led är inte alls tiden - atomur

19 Dec 2015
/ Bloggen fiberfeber

En djungel av kontaktdon

4 Dec 2015
/ Bloggen fiberfeber

Elektronisk enbärsdricka - Juniper

27 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Vad är Géant?

26 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Radar Love - Eiscat

25 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

The Color Purple - dispersion

25 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Full Metal Packet - switchen

10 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Get your kicks on route 66 - routrar

10 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Game of Stones - kvarts

10 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

The Twilight Zone - fotonen

10 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Peering – SUNETs ekonomiska ryggrad

9 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

I mörkret är alla katter infraröda

4 Nov 2015
/ Bloggen fiberfeber

Fibertyperna i nätet och deras optiska felaktigheter

29 Okt 2015
/ Bloggen fiberfeber

Vad är klockan? Egentligen?

21 Okt 2015
/ Bloggen fiberfeber

Nätets centrum

20 Okt 2015
/ Bloggen fiberfeber

Den optiska transceivern

17 Okt 2015
/ Bloggen fiberfeber

Polarisation och informationsöverföring

1 Okt 2015
/ Bloggen fiberfeber

Laserns historia

30 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

Koherent ljus, vad är det?

28 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

När allt är klart

28 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

SUNET – nu ännu bättre!

16 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

Fibern fruktar fukten

11 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

Att få kontakt

11 Sep 2015
/ Bloggen fiberfeber

Så tillverkas optisk fiber

31 Aug 2015
/ Bloggen fiberfeber

EMC – EMI – EMP

31 Aug 2015
/ Bloggen fiberfeber

Glasbiten som gav nobelpris

21 Aug 2015
/ Bloggen fiberfeber

Megabit på längden och tvären

21 Aug 2015
/ Bloggen fiberfeber

Upphandling av optiskt nät

25 Jul 2015
/ Bloggen fiberfeber

OptaSense – när fiber blir sensorer

3 Jul 2015
/ Bloggen fiberfeber

Teknisk djupdykning: Optisk magi med ramanförstärkare

2 Jul 2015
/ Bloggen fiberfeber

Teknisk utvikning: 130.000 fibrer som i en liten ask

1 Jul 2015
/ Bloggen fiberfeber

NOCen spekulerar 2: Felrapporter

27 Jun 2015
/ Bloggen fiberfeber

NOCen spekulerar 1: hög belastning

26 Jun 2015
/ Bloggen fiberfeber

Teknisk djupdykning: Optisk magi med EDFA

22 Jun 2015
/ Bloggen fiberfeber

Långartikel: Så designar man ett fiberoptiskt nät

11 Jun 2015
/ Bloggen fiberfeber

Bredare motorväg för svenska data – äntligen en offensiv satsning!

22 Maj 2015
/ Bloggen fiberfeber

Om den interaktiva tidslinjen

21 Maj 2015
/ Bloggen fiberfeber

Om den interaktiva kartan

20 Maj 2015
/ Bloggen fiberfeber

Fiberfeber: Vad som har varit och vad som komma skall

19 Maj 2015
/ Bloggen fiberfeber

Följ bygget av Sunets nät på bloggen Fiberfeber!

18 Maj 2015
/ Bloggen fiberfeber

Teknisk djupdykning: den mystiska routerkraschen

11 Jun 2006
/ Bloggen fiberfeber

2000–2013: Sunet mognar och kapaciteten ökar. Identitetsfederation skapas.

1 Jan 2000
/ Bloggen fiberfeber

1990–1999: Kapaciteten stiger, 2 – 34 – 155 Mbps

1 Jan 1990
/ Bloggen fiberfeber

1968–1989: Idéernas tidevarv. Internets vagga.

1 Jan 1968
/ Bloggen fiberfeber

Jörgen Städje

Jag heter Jörgen Städje och har skrivit om teknik och vetenskap sedan 1984. Friskt kopplat, hälften brunnet!