Sunet-medarbetare deltog i Natos stora cyberövning

John Van de Meulebrouck Brendgard var med i svenska laget som kom på tredje plats i Natoövningen Locked Shields.

På Sunet arbetar John bland annat med säkerhet, vilket även innefattar Sunets Docker-baserade system, som gör att man kan till exempel kan sätta upp flera webbapplikationer på en server och använda den mer effektivt. Locked Shields är en årligen återkommande cyberövning som Nato genomför och där även Sverige deltar med ett lag. Nytt för i år var att Docker-baserade tjänster ingick i övningen.

– Det var två dagar med attacker och en dag med utvärdering, sammanställa poäng och ge feedback, säger John van de Meulebrouck Brendgard och fortsätter:

– Det röda laget i Tallinn attackerade och hackade våra system. När ett system inte fungerar för användarna eller är hackat på ett sätt som är uppenbart skapas en ”ticket” som man måste svara på inom 15 minuter. Utöver det gör vi allt för att hantera situationen, härda systemen, ta bort bakdörrar och rapportera det som vi hittar.

I Tallinn, Estland, ligger Natos cyberförsvarscentrum och i övningen är det de som skapar attackerna där det används både enklare och avancerade malware (på svenska skadlig kod).

– Alla blir hackade i övningen och det gäller att klara sig bättre än de andra lagen. Jag har lärt mig väldigt mycket men också fått ett kvitto på att den kunskap vi har inom Sunet är bra, avslutar John.

Sunet gratulerar John och det svenska laget till tredje platsen som visar att svensk IT-kompetens står sig bra internationellt.

En del av det svenska laget. John Van de Meulebrouck Brendgard till vänster. Foto: FHS
En del av det svenska laget. John Van de Meulebrouck Brendgard till vänster. Foto: Anders Warne, FHS

Läs mer om övningen på Försvarhögskolans webbplats