eduroam

För Sunets nät och tjänster – se aktuell driftstatus!

Gratis, enkelt & säkert trådlöst internet.

eduroam
Eduroam är en förkortning av EDUcation ROAMing och använder sig av RADIUS och standarden 802.1x för att förmedla inloggningsinformation om användaren från identitetsutfärdaren (användarens universitet) till tjänsteleverantören (lärosätet som står för det trådlösa nätverket). Mottot lyder ”Open your laptop and be online”. Tekniken fungerar även på trådad teknik men nyttjas främst i trådlösa nät. Du hittar det mest aktuella informationen på eduroam’s internationella hemsida. Det finns ett tekniskt inriktat wiki-space för eduroam på GÉANTs wiki.

eduroam i Sverige är en del av SWAMID och medlemskap i SWAMID krävs för att lärosäten samt myndigheter och andra organisationer inom högskole- och forskningsvärlden i Sverige ska kunna ge sina användare tillgång till eduroam. Grund- och gymnasieskolor kan genom ett samarbete med Skolfederation.se tillhandahålla eduroam för elever och personal. Den svenska eduroampolicyn finns under SWAMID:s policyramverk.

Använda det trådlösa nätverket eduroam

Om du vill använda eduroam på din dator, mobil eller surfplatta kan du gå till startsidan för eduroam i Sverige för att få mer information.

För dig som vill gå med som IdP

För att dina användare ska kunna använda eduroam krävs medlemskap i SWAMID, alternativt Skolfederation.se för grund- och gymnasieskolor.

För dig som vill gå med som SP

Att tillhanda det trådlösa nätverket eduroam är öppet för alla. Några tekniska specifikationerna måste uppfyllas och du hittar denna information på GÉANTs tekniskt inriktade wiki-space för eduroam.

Här finns eduroam i Sverige

Informationen på kartan är hämtad från meta.eduroam.se. För att korrekt information ska visas på kartan är det viktigt att du som ansvarar för driften av trådlösa nätverk som tillhandahåller eduroam håller information i tjänsten uppdaterad. För att kunna uppdatera informationen måste minst en person vid organisationen kunna logga in i meta.eduroam.se. För att få tillgång till och administrera information i meta.eduroam.se måste SWAMID Operation kontaktas.

Vad kostar det?

Pris på begäran

Direktförbindelse – rymden till Sunet

Läs mer