Sunet fyller 40 år
Det var en tid då världen ännu inte var sammanlänkad av det globala Internet vi idag tar för givet. I Sverige började en grupp visionärer drömma om en framtid där kunskap kunde delas med ett knapptryck. Förändring och innovation låg i luften och varje steg framåt banade väg för det samhälle vi lever i idag. Följ med tillbaka till när allt började.
Ett svenskt högskolenät bildas
Vi befinner oss i början av 1980-talet och det globala internet finns inte. I Sverige konstateras det att forskare samarbetar för lite. Forskarna menar att det saknas ett datanät att samarbeta över, liknande det så kallade ARPANET som de amerikanska forskarna använder sig av.
Ett projekt för att skapa ett svenskt högskolenät kommer till genom ett särskilt program av Forskningsrådsnämnden (FRN) och Styrelsen för teknisk utveckling (STU). När programmet är slut tar universitetsdatorcentralerna på KTH, Uppsala och Chalmers på sig att driva nätet vidare och ett svenskt högskolenät bildas.
Navet för svenskt internetbyggande
KTHs center för nätverksoperationer (KTHNOC) blir ett nav för svenskt internetbyggande. Nätverket som strålar ut från KTH till landets lärosäten får namnet Sunet (Swedish University Computer Network).
Vid denna tid går de nordiska motsvarigheterna till Sunet samman och bildar NORDUnet, som föreslås driva ett gemensamt nordiskt nät för att koppla ihop lärosätena och utnyttja det nya IP-protokollet, en teknik som Sunet väljer framför resten av Europa. Sunets val att satsa på denna teknologi visar sig vara avgörande. Det ger nämligen Sverige ett försprång som möjliggör tidig internettrafik mellan landets lärosäten och direkta förbindelser till USA och Europa. Forskare får därigenom tillgång till superdatorer och möjlighet till globala samarbeten. År 1988 är 2 000 datorer anslutna till Sunets nät.
Internet får sitt genombrott i offentligheten
Sunet börjar få förfrågningar från kommersiella aktörer om att koppla upp sig mot Internet och dörren öppnas därmed för bredare internetanvändning men i kommersiell regi. Tele2:s SwipNet bildas som Sveriges första kommersiella internetoperatör och tack vare att kunskap och erfarenhet från Sunet ställs till de första kommersiella operatörernas förfogande, går utvecklingen snabbt. Begreppet Internet blir känt av allt fler utanför akademin.
Det svenska riksdagsvalet 1994 blir en vändpunkt när medierna upptäcker internets potential för snabb rapportering. Trots detta drivs utvecklingen fortfarande av pionjärer genom kunskap och kompetens, utbildning, tester och seminarier.
Från GigaSunet till Sunet CD
År 1997 markerar ett skifte. Internetexpansionen accelererar och antalet datorer anslutna till Sunet växer till 225 000. År 2002 lanserar Sunet GigaSunet, världens första rikstäckande nät med 10 Gbit/s-kapacitet, vilket ytterligare stärker Sveriges position som digitalt föregångsland.
Fun fact: 2004 diskuteras nätets begränsningar bland högprestanda-användare, men samma år hamnar vi i Guiness rekordbok för att ha slagit “Internet Land Speed Record”, när vi påvisat att det faktiskt går att köra “fort-och-långt”. Och vi lyckas slå det rekordet tre gånger.
Sedan uppgraderas och utvecklas Sunets nät: år 2005 till OptoSunet, år 2015 till Sunet C och 2024 till Sunet CD.
Identitetsfederationen Swamid: Sunets andra viktiga infrastruktur
Identitetshantering, och framför allt federerad sådan, är ett av de starka ben som Sunet står på. Det börjar redan år 2001 med ett samarbete kring elektronisk identitet, som lägger grunden till att vi i Sverige tidigt kan utveckla ett sektorsgemensamt samarbete inom området. Det resulterar i sin tur i att Swamid, den identitetsfederation för universitet och högskolor vi har idag, kommer till år 2007. Det hela bygger på samverkan och framför allt tillit mellan samverkande organisationer när det gäller hanteringen av användaridentiteter.
Sunets tjänsteportfölj
Den första digitala tjänst som Sunet lanserar är e-mötestjänsten Adobe Connect år 2009, som svar på det växande behovet av samarbetsverktyg inom sektorn. För att kunna lösa effektiv hanterbar inloggning till tjänsten blir det snabbt uppenbart att en federerad identitetslösning är helt nödvändig. Detta blir startskottet för en bredare användning av Swamids tjänster. Adobe Connect byts sedan ut mot den e-mötestjänst vi har idag: Zoom.
Efter 2009 växer Sunets tjänsteportfölj ordentligt. Vi erbjuder idag ett 30-tal digitala tjänster och behovet av digitala tjänster inom sektorn fortsätter att öka. I och med digitaliseringen ökar också behovet av samverkan mellan samhällets olika sektorer. Sunet har ett nära samarbete med andra myndigheter, organisationer och företag, bland annat genom olika regeringsuppdrag till Vetenskapsrådet.
Fyra decennier senare
40 år av utveckling har fört oss från de första anslutningarna till ett nätverk som förbinder hela världen. Sunet idag är resultatet av kontinuerlig utveckling och samarbete. Vi har lärt oss att innovation inte bara handlar om att anta ny teknik, utan också om att anpassa den för att möta de behov som uppstår längs vägen. Det är människorna bakom Sunet, med deras samarbete, nyfikenhet och driv, som har bidragit till att forma utvecklingen i 40 år och som fortsatt för den framåt.
Är du nyfiken på att läsa mer om historien om Internet i Sverige finns ISOC-SEs bok “De byggde Internet i Sverige” att ladda ner på isoc.se. Publikationer på isoc.se.